tisdag 13 december 2011

Favorit i repris

Baka bullar som Elsa

Börja sent. Gärna vid 21 snåret. Sätt på en psykadelisk cd-skiva och tänk "det är ju lika bra att ta fram dammsugaren medan degen jäser". Läs receptet lusnoga.
Ta fram bakbordet. Smält smöret. Tills det vrålkokar. Blanda i mjölk. Upptäck att smöret blir till klumpar i mjölken istället för en jämn och fin "soppa" tillsammans. Inse att det inte kommer att gå att göra bullar av det där smörklibbet och börja om. Gör allt skitförsiktigt. Överdrivet försiktigt, så att inget går snett.

Ta i jästen, smula sönder den, så hårt så att allt flyger på golvet. Ta upp bitarna och borsta av dem. Tänk någon svordom och undra varför allt ständigt ska krångla. Sedan i med jästbitarna i bunken. Där det där spadet/soppan redan ligger som råkade bli ihällt innan jästen kom dit först. Blanda i en liten skål istället. Och häll spadet i den lilla skålen och sen i den stora bunken. Leta efter kardemumman. Bli galen över att det aldrig går att hitta något i skafferiet, som vanligt. I med socker, kardemumman som slutligen hittades längst in i skafferiet under alla andra påsar med kryddor i och så lite salt.
Häll över saltet till teskeden och håll gärna till över något som inte tar skada om det skulle komma lite för mycket. Alltså inte över bullsmeten.

Häll i mjölet, 1 dl åt gången. Så att det inte blir ohanterligt. Tro att det ska vara grönt att stoppa ner händerna i bullsmeten efter sisådär 9 dl. Bli varse om att var helt fel. "Pilla" frenetiskt bort den kladdiga smeten från fingrarna. Inse att det inte går efter 1 min och ta en näve mjöl med fel hand, alltså vänster. Håll på så ett tag tills smeten lossnar från händerna. 
Gå på samma misstag igen efter 11 dl mjöl. Häll i 14 dl mjöl och försök att få till degen sådär snygg som på tv.

Låt det jäsa i 30 min. Hinn bara med att dammsuga hallen. Ta ut degen på bakbordet, som aldrig blev avtvättad innan bullbaket sattes igång. Ta en disktrasa snabbt och gör rent bordet. 
Dela degen i 4 delar och låt det ta riktigt lång tid, kladda på med smör, kanel, vaniljsocker och socker. Låt allt flöda över. Gör fulsnygga tvinnade "kringelikrangsgrejer". Låt det jäsa ytterligare 30 min och hinn bara med att dammsuga vardagsrummet. Tills dammsugaren pajjar.

In med bullarna på plåten i ugnen. 7 minuters väntan. Bli därefter överraskad över att bullarna är ugnsbrända, lagomt brända alltså och inte sönderbrända! Ta en mumsbit och bli överraskad igen, de är skitgoda! Riktigtriktigt superskitgoda faktiskt! Bli levnadsklok och låt denna klyscha bli till sanning "det blir aldrig (eller nästan aldrig iallafall) som man har tänkt sig". 
Förhoppningsvis blir det bättre. 

2 kommentarer:

  1. Hahahaha! I will do it - ELSA STYLE! (för det blir ännu coolare om man gör det på engelska ;D)

    SvaraRadera
  2. :D Det glädjer mig att du än en gång finner detta roligt! Jag tycker verkligen att du ska testa på detta!

    SvaraRadera